Teststrips zwembad

Hoe weet je of jouw zwembadwater de juiste waardes heeft? Dit kun je controleren met onze teststrips. Het gebruiken van de teststrip is een vlot en eenvoudig proces. Met de teststrips meet je de pH waarde, waterhardheid en alkaliniteit.

Veelgestelde vragen
  • Bij normaal gebruik is het raadzaam om de teststrips voor je zwembad 2 tot 3 keer per week te gebruiken. Bij intensief gebruik, waarvan voornamelijk in het hoogseizoen sprake zal zijn, doe je dit het beste elke dag. Door het veelvuldige gebruik, maar ook de hoge temperaturen kan het water namelijk al snel uit balans raken.
  • De teststrips voor je zwembad zijn handig omdat je meerdere dingen tegelijk kunt testen, bij een digitale zwembadmeter kun je vaak alleen meten op de pH waarde of chloorwaarde. De strips meten de chloorwaarde, pH-waarde, waterhardheid en alkaliniteit.
  • Teststrips meten de waterwaardes erg nauwkeurig, ze zijn makkelijk te gebruiken en af te lezen en na gebruik kun je ze weggooien. Er zitten 50 strips in 1 potje, dus hier kun je zeker een tijdje mee vooruit. Een digitale meter is in aanschaf wat duurder, maar ook iets ingewikkelder in gebruik omdat je de meter moet kalibreren en de meting op een andere manier moet aflezen. Ook meet een digitale meter vaak maar één waarde, en niet allemaal tegelijk zoals een teststrip. Wil je snel en eenvoudig je water kunnen testen? Dan zijn de Comfortpool 3-in-1 teststrips zeker aan te raden.
  • Teststrips zijn erg eenvoudig in gebruik. Je hoeft de teststrip maar 5 seconden onder water te dompelen en vervolgens laat je de strip 15 seconden rusten. Je zult al gauw zien dat de hokjes op de strip beginnen te verkleuren. Hierna kun je de strip tegen het verpakkingspotje aanhouden, zodat jij de kleuren kunt vergelijken en zo de waterwaardes kunt aflezen.
  • Het beste is om als eerste te kijken welke waarde niet goed is, als je pH waarde niet goed is dan kan het vaak zo zijn dat de chloorwaarde ook uit balans is. Je zult dan eerst je pH waarde terug op peil moeten brengen, omdat je chloor anders niet meer desinfecterend werkt en dus ook zakt. Zodra je dit gedaan hebt, is het aan te raden om de volgende dag nogmaals je water te testen om te kijken of je waterwaardes nu wel in orde zijn.
Gobbo FAQ

Met zwembad teststrips de waterkwaliteit controleren

Heb jij je zwemkleding al aangetrokken en kan je niet wachten om een verfrissende duik in je eigen zwembad te nemen? Beheers je dan nog heel even en test eerst de waterkwaliteit met teststrips voor je zwembad. Hoge temperaturen en veelvuldig gebruik, maar ook langdurige stilstand van het water, kunnen de kwaliteit ervan negatief beïnvloeden. Dat heeft effecten op je gezondheid en wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Zwembad teststrips zijn een eenvoudig middel voor degenen die hun zwembadwater vlot willen testen.

Met teststrips meet je de pH-waarde, waterhardheid en alkaliniteit

Teststrips voor je zwembad dien je regelmatig te gebruiken om de verschillende waarden van het zwembadwater te bepalen. Hierbij gaat het niet alleen om het chloorniveau, maar ook om de pH-waarde, de waterhardheid en de alkaliniteit (het vermogen om zuren te neutraliseren). Een te hoge of lage pH-waarde is slecht voor je zwembadwater en je gezondheid. Een te hoge zuurtegraad vermindert de effectiviteit van chloor, terwijl een te lage waarde schadelijk is voor het zwembadmateriaal. Bij een te hoge hardheid zal kalk zich tegen je zwembad afzetten.

Hoe gebruik je zwembad teststrips?

Teststrips voor je zwembad gebruik je door deze kort in het water onder te dompelen. De strips bevatten chemicaliën die reageren met de componenten die zich in het water bevinden. Dit leidt tot verkleuring. Op basis van de kleur kun je bepalen hoe het met de balans van de verschillende waarden gesteld is. Voor opblaas- en opzetzwembaden zijn teststrips een prima oplossing. Een alternatief is een semiautomatische teststrip. Voor bouwkundige zwembaden heb je echter volledig geautomatiseerde systemen nodig.

Afwijkingen

Het testen van je zwembadwater is een eenvoudig en snel proces. Je hoeft de teststrip maar 5 seconden onder te dompelen en vervolgens 15 seconden te laten rusten. Daarna kun je de kleuren vergelijken met de kleuren die op de verpakking zijn afgebeeld. Wanneer je afwijkingen constateert, is het tijd om in actie te komen. Zijn de afwijkingen te groot en is het moeilijk om de waarden weer in balans te krijgen? Dan kun je er het beste voor kiezen het zwembad opnieuw te vullen.

Hoe vaak moet je teststrips in je zwembad gebruiken?

Bij normaal gebruik is het raadzaam om de teststrips voor je zwembad 2 tot 3 keer per week te gebruiken. Bij intensief gebruik, waarvan voornamelijk in het hoogseizoen sprake zal zijn, doe je dit het beste elke dag. Door het veelvuldige gebruik, maar ook de hoge temperaturen kan het water namelijk al snel uit balans raken. Gelukkig hoef je bij Zwembadgigant niet diep in de buidel te tasten voor een flinke voorraad zwembad teststrips.