Verwarmingsmat zwembad

Comfortpool solar collectorGebruik een verwarmingsmat om je zwembad voordelig en energiezuinig te verwarmen. Een verwarmingsmat werkt op zonne-energie en is daarmee een goedkope manier van zwembadverwarming… zonneschijn is ten slotte gratis! Koud zwembadwater stroomt door de verwarmingsmat, waar het door de zon lekker opgewarmd wordt. Vervolgens stroomt het warme water terug naar het zwembad, waar het geleidelijk het hele zwembad opwarmt. Met een verwarmingsmat kun je in de zomer zonder extra energieverbruik of -kosten genieten van een heerlijk verwarmd zwembad.

1 Review

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Verwarmingsmat zwembad

Een verwarmingsmat gebruikt de warmte van de zon om het zwembadwater te verwarmen, een duurzame en bovendien goedkope manier van zwembadverwarming. Het gebruik ervan is heel eenvoudig: je legt de verwarmingsmat neer, sluit deze aan op de zwembadpomp, en de zon doet de rest. Wanneer een solarmat de hele dag in de zon ligt kan hij je zwembad tussen de 3 en 5 graden opwarmen.


Energiezuinige en goedkope zwembadverwarming

Een zwembad verwarmingsmat is een energiezuinige, en daarmee een voordelige, manier van zwembadverwarming. Een verwarmingsmat maakt gebruik van de zon als gratis energiebron om het water te verwarmen. Na de initiële aanschafkosten heb je hierdoor geen verdere kosten voor het verwarmen van het zwembadwater. Bovendien zijn verwarmingsmatten relatief goedkoop, een warmtepomp aanschaffen is bijvoorbeeld een stuk duurder.


Hoe werkt een zwembad verwarmingsmat?

Een verwarmingsmat leg je tussen de zwembadpomp en de retourleiding naar het zwembad. Wanneer de filterpomp aanstaat pompt deze het koude zwembadwater in de mat. Terwijl de zon op de zwarte, warmte-absorberende mat schijnt neemt het koude water dat erdoor stroomt de warmte van de zon over. Zo warmt het water in de verwarmingsmat op en stroomt vervolgens lekker opgewarmd weer terug naar het zwembad. Op deze manier wordt het hele zwembadwater een aantal graden opgewarmd. Wanneer een verwarmingsmat de hele dag in de zon ligt kan hij je zwembadwater tussen de 3 en 5 graden opwarmen.


Meerdere verwarmingsmatten bij een zwembad

Wil je jouw zwembad sneller opwarmen? Heb je een wat groter zwembad? Verhoog de verwarmingscapaciteit van je solar zwembadverwarming door meerdere verwarmingsmatten achter elkaar te leggen. Hoe meer matten je neerlegt, hoe sneller het zwembadwater zal opwarmen. Het water stroomt dan namelijk langer door de solar collectoren en heeft dus langer de tijd om op te warmen, waardoor uiteindelijk je zwembad sneller zal opwarmen.


Verwarmingsmatten voor op het dak

Een zwembad verwarmingsmat is vaak geschikt voor installatie op het dak. Heb je niet genoeg ruimte in de tuin, en heb je wel ruimte op bijvoorbeeld het dak van een tuinhuisje? Kies er dan voor om de verwarmingsmat op het dak te leggen. Let er wel op dat jouw filterpomp sterk genoeg is om het zwembadwater omhoog te pompen. Je hebt een hogere pompcapaciteit nodig dan wanneer de verwarmingsmat naast het zwembad ligt. En check ook even of je extra onderdelen nodig hebt voor de dakmontage van de verwarmingsmat, dit vind je op de productpagina van jouw solar mat.


Tips voor het gebruik van een verwarmingsmat bij jouw zwembad

Hieronder nog enkele handige tips om optimaal gebruik te maken van een solar verwarmingsmat:

1. Waar plaats je de verwarmingsmat?

Waar je de zwembad verwarmingsmat neerlegt is erg belangrijk. Kies een plek waar hij de maximale hoeveelheid zon op een dag kan opvangen. Leg de verwarmingsmat op een plek waar er niet overheen gelopen kan worden, dit kan de verwarmingsmat beschadigen. Plaats hem ook niet té ver weg van het zwembad, dan wordt de retourleiding te lang. Hoe langer de leidingen naar het zwembad, hoe meer het opgewarmde water weer afkoelt voor het bij het zwembad is aangekomen.

2. Dek je zwembad af

Wanneer je het zwembad gaat verwarmen, met een verwarmingsmat of een ander type zwembadverwarming, is het altijd van belang dat je het zwembad afdekt. Een afdekzeil over je zwembad werkt isolerend, en zorgt dat het zwembadwater zijn warmte vasthoudt. Dek je het zwembad niet af, dan verliest het zwembadwater al zijn warmte uit de verwarmingsmat weer net zo snel via de bovenkant van het zwembad, en dat zou zonde zijn!

3. Let op wanneer je de pomp aanzet

Zorg dat het zwembadwater op het warmste moment van de dag door de verwarmingsmat stroomt. Zet dus de filterpomp van je zwembad aan wanneer de zon het hardste schijnt. Op deze manier warm je het zwembad het snelste op! Schijnt de zon niet? Zet de filterpomp uit of gebruik een bypass om het water juist niet door de verwarmingsmat te laten stromen; het zwembadwater kan hier juist van afkoelen.