Zwembadzout

Zout wordt een steeds gewilder desinfectiemiddel voor zwembadwater. Zwembadzout is namelijk volledig natuurlijk en beter voor je gezondheid. Zuivering met zout is altijd in combinatie met een zoutwatersysteem. Het zoutwatersysteem zet het zout om in chloride. Chloride ontsmet het zwembadwater. Zo kun je genieten van schoon en helder water!

1 Review

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Veelgestelde vragen
  • Ja dit kan zeker. Ons zwembadzout is door Intex goedgekeurd om te gebruiken in combinatie met een Intex zoutwatersysteem. Je kunt het zwembadzout dan ook zonder problemen gebruiken. Het zout voeg je toe aan het water in het zwembad, en daarna zet je je filterpomp en zoutwatersysteem aan.
  • De hoeveelheid zout die je nodig hebt bij het vullen van het zwembad is te berekenen met een simpel rekensommetje: zwembadinhoud (in liters) x 0,003 = aantal kg zout. Als je zoutwatersysteem een melding aangeeft dat het zoutgehalte te laag is, dan voeg je opnieuw maar een kleine hoeveelheid toe. Begin met een kommetje zout en laat dit even inwerken. Je hoeft niet iedere keer opnieuw de gehele hoeveelheid zout toe te voegen.
  • Nee, dit is niet mogelijk. Het is belangrijk dat je zout gebruikt dat uitsluitend bedoeld is voor zwembaden en zoutwatersystemen. Zwembadzout moet vrij zijn van sulfaat, vocht en bromide. Gebruik geen regulier (keuken)zout. Hierin zit jodium en dit kleurt het bad geel en beschadigt de elektrolyse cel.
  • Ja hoor, je kunt het zwembadzout dat dit seizoen niet is opgegaan makkelijk bewaren voor het volgend zwemseizoen. Zorg dan wel dat het op een droge plek staat opgeslagen. Als je maar een klein beetje over hebt, of het staat in de weg dan kun je het in de winter zelfs gebruiken als strooizout. Dat is nog eens makkelijk!
  • Zout wordt omgezet in natuurlijk chloor, hierdoor heb je minder kans op jeuk, een gevoelige huid of rode ogen dan wanneer je chloortabletten gebruikt. Ook ruikt en smaakt je water minder erg naar chloor dan bij de tabletten. Ook is het beter voor je gezondheid en het milieu. Eigenlijk heeft het zout dan meer voordelen waardoor je hier sneller voor zou kiezen dan de chloortabletten. Zout wordt dan vooral gezien als een kindvriendelijke manier om je zwembad te desinfecteren.
Gobbo FAQ

Zwembadzout

Het wordt steeds populairder om zout in plaats van chloor als desinfectiemiddel voor je zwembadwater te gebruiken. Zout wordt omgezet in chloride, een groot voordeel hiervan is dat je het niet merkt aan de geur en smaak van het water.


Hoe werkt het zwembadzout?

Wanneer je gebruik wilt maken van zwembadzout in het zwembad, dan heb je hiervoor nog een Intex zoutwatersysteem nodig. Als je het zout toevoegt aan het water zet het zoutwatersysteem dit zout om in chloride, een natuurlijk chloor. De chloride stroomt terug naar het zwembad, doodt daar de bacteriën en ontsmet zo het water. Chloride heeft in feite dezelfde werking als chemisch zwembadchloor maar is volledig natuurlijk en zwemveilig. Met een zoutwatersysteem heb je dus een zwembad vol schoon en vers water, zonder de nadelen van zwembadchloor of andere chemicaliën.


Hoe gebruik je zwembadzout?

Zwembadzout kun je zo toevoegen in het water, met een simpel rekensommetje kun je berekenen hoeveel kg zout er in jouw zwembad moet. Het zoutwatersysteem geeft op tijd aan wanneer het zoutgehalte te laag is, het is dan alleen nodig om een kleine hoeveelheid zout toe te voegen.


Chloortabletten of zwembadzout, wat zijn de voor- en nadelen?

Zout is een natuurlijke manier van desinfecteren van het zwembadwater. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, maar je hebt ook minder onderhoud aan het water. Chloor is een chemisch desinfectiemiddel welke je in verschillende varianten hebt. Denk hierbij aan granulaatpoeder, tabletten of vloeibaar chloor. Beiden manieren hebben zo hun voor- en nadelen.

Chloortabletten:

  • Je moet het water blijven testen voor de juiste chloorwaarde
  • Makkelijk toe te voegen, je doet de chloortabletten in een chloordrijver
  • Het is erg chemisch, waardoor je kans hebt op jeuk, een gevoelige huid of rode ogen.
  • Chloortabletten moet je mogelijk vaker aanschaffen in het seizoen
  • Zwembadzout:

    • Een natuurlijk middel
    • Minder geur en smaak aan het water dan bij chloortabletten
    • Minder kans op jeuk, rode ogen of een gevoelige huid
    • Minder tijd en kosten aan onderhoud
    • Het zoutwatersysteem kan een grote investering zijn
    • Kans dat er roest op de zwembadonderdelen ontstaat

    Kunnen alle soorten zout in het zwembad?

    Nee, dit kan niet. Niet al het zout is hetzelfde. Zwembadzout moet vrij zijn van sulfaat, bromide en vocht. Het zwembadzout op Zwembadgigant heeft een zuiverheid van 99,9% en is dan ook zeker geschikt in combinatie met het Intex zoutwatersysteem.